Bouw van wespennest

Bouw wespennest is in 2017 al in Maart gestart

wespennest detail
Wespennest in ontwikkeling

 

Zodra het in het voorjaar warmer wordt ontwaakt de koningin uit haar winterslaap en gaat ze op zoek naar een geschikte plaats om een nieuw wespennest te bouwen. Wespennesten komen op de meest vreemde plaatsen voor. Ze kunnen in spouwmuren, in de grond, tuinhuisjes, vogelhuisjes, onder kozijnen, in struiken en hagen en vaak onder dak- en dakkapel worden gemaakt. Het wespennest wordt hoofdzakelijk gemaakt van verweerd hout, dat de wespen fijnkauwen tot een soort papier-maché. Hiervan maken ze het wespennest en nadat de eerste raten gemaakt zijn worden daar eitjes in gelegd. Na 3-4 weken komen de eerste wespen uit de eitjes. Deze noemen we de werksters. Deze zorgen voor het maken van het wespennest en het voeden van de larven. Dit gaat door tot het einde van de zomer.

Ontwikkeling wespennest

Aan het eind van de zomer komen de laatste eitjes uit, dit zijn echter geen werksters, maar mannetjes en koninginnen. De hoeveelheid koninginnen en mannetjes is afhankelijk van de grootte van het wespennest. Dit zijn de laatste ontwikkelingen van een wespennest. Na de bevruchting van de koningin(en) en voor het intreden van de winter periode gaan de nieuwe koninginnen (en komen meerdere koninginnen voort uit een wespennest) op zoek naar geschikte schuilplaatsen waar ze zullen overwinteren. Na overwintering begint deze cyclus opnieuw.

Wespennest in de winter

Alle werksters, mannetjes en de `oude` koningin gaan dood en het wespennest blijft leeg achter. Dit wespennest zal nooit opnieuw gebruikt worden.

Meer weten: Veel gestelde vragen

 

 

Foto's van wespennesten

Wespennest in nestkasje

wespennest in nestkasje