Wat moet ik doen na een wespensteek?

 

  • Koel de plek met natte doeken, een coolpack of een washandje met enkele ijsblokjes erin.
  • Krab of wrijf niet.
  • Bij zeer heftige pijn kan eventueel een pijnstillende crème op de plek worden gesmeerd.
  • Bij steken in de mond of keelholte: ga direct naar de huisarts!
  • Bij uitgebreide huidreacties, snelle pols, algemene malaise of een voorgeschiedenis van ernstige allergische reacties: ga direct naar de huisarts!
  • Aan mensen die bekend zijn met ernstige allergische reacties op wespengif kan door de arts een adrenaline bevattende spuitpen worden voorgeschreven. Na een wespensteek kan het slachtoffer zichzelf met dit apparaatje adrenaline toedienen, waardoor de allergische reactie (deels) wordt tegengehouden. Deze behandeling geeft het slachtoffer meer tijd om vervolgens adequate medische hulp te zoeken.

 

Wat is het?

In Nederland komen verschillende soorten wespen voor. De belangrijkste stekende soort is de limonadewesp, die in de zomermaanden op zoetigheid afkomt. Deze wespen behoren tot de familie van de plooivleugelwespen (Vespidiae).

Wanneer steken wespen?

Wespen zijn vrij agressief en kunnen wanneer zij in het nauw komen tot steken overgaan. Omdat hun angels geen ‘weerhaakjes’ hebben kunnen zij herhaaldelijk steken.

Waar wordt het gif gemaakt?

Het wespengif wordt geproduceerd in twee spiraalvormige gifkliertjes die uitkomen in een ‘gifzakje’. Aan dit gifzakje is de scherpe angel verbonden. De vlijmscherpe angel kan makkelijk de menselijke huid doorboren, waarna gif in het huidweefsel wordt gespoten.

Wespengif bevat veel verschillende werkzame stoffen. Het bevat ondermeer histamine, serotonine, wespenkinine, fosfolipase, hyaluronidase en antigen5. Het is aangetoond dat de opbouw van het hyaluronidase-molecuul specifiek is voor elke wespensoort.

Subcategorieën

Wat doet wespennest.eu voor u.

wespennest.eubrengt u snel en eenvoudig in contact met een ongediertebestrijder bij u in de buurt. 
Deze service is gratis, de kosten voor een bestrijding van het wespennest kunt u met de bestrijder zelf bespreken.

De door ons geselecteerde ongediertebestrijders staan garant voor een goed resultaat! Zij geven altijd garantie op de uitgevoerde werkzaamheden.